Popia Basah

POPIA BASAH

Popia Basah yang dah siap
 
Bahan-Bahan Kulit Popia
1) 2 cawan tepung gandum
2) 2 sudu tepung ubi kayu
3) 1 biji putih telur
4) 1 cawan air
5) 1 sudu garam halus

Cara-cara buat kulit popia basah
1) Masukkan bahan 1,2 & 3 ke dalam mangkuk
2) Masukkan garan kedalam air, kacau sehingga larut
3) Setelah larut masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk yang berisi tepung
4) Rehatkan 2-3 jam dalam peti sejuk.(utk dapatkan hasil terbaik biarkan semalaman di dlm peti sejuk) -
5) Keluarkan drp peti sejuk leserkan di atas kuali leper non-stick. Api perlahan. Jangan letak minyak
6) Kebiasaannya struktur tepung likat / elastik,jadi mudah utk dileserkan di atas kuali leper.
Kulit Popia Basah

Bahan-bahan untuk sos
1) 1 Pes Cili kering yg telah dikisar halus
2) 1 Labu bawang besar - kisar halus
3) 1 Labu Bawang putih - kisar halus
4) Garam
5) Gula
6) 1 ketul gula melaka
7) Minyak untuk menumis

Cara-cara
1) Tumiskan bahan1,2 & 3 sehingga pecah minyak
2) Masukkan gula & perasakan garam ikut selera. Selalunya cili utk popia basah agak manis dan kurang pedas.

Bahan-bahan untuk inti popia basah
1) Sengkuang - sagat memanjang
2) Timun - sagat
3) Taugeh (Celurkan)
4) Lobak Merah - sagat
5) Kacang tanah
6) Udang Gergau
7) Bawang goreng
8) Tauhu

Bahan-bahan inti popia basah

Cara-cara
1) Sengkuang di rebus dengan seditkit garam dan gula, angkat & toskan
2) Timun & Lobak ditumis dengan udang gergau
3) Taugeh celurkan
4) Tauhu di goreng dan potong dadu
5) Kacang tanah di panggang tanpa minyak & tumbuk
6) Bila semua bahan-bahan di atas tersedia boleh mula proses meggulung popia.




Comments