Semperit Pertama Ku

Dah lebih 20 tahun Rin tak buat semperit, google punya google terjumpa ni resepi semperit yang mudah dan menjadi..



Bahan-bahan Biskut Semperit
250 gm butter
150 gm gula icing
1 biji kunig telur
250 gm tepung gandum (Rin pakai tepung gandum jenama Faiza)
150 gm tepung kastard
30 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
ceri untuk hiasan

1) Ayak tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagun. Ketepikan
2) Pukul butter dan gula sehingga sebati.
3) Masukkan telur & esen vanila dan terus pukul sehingga sempurna
4) Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.
5) Terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
6) Panaskan oven pada suhu170C
8) Sediakan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter
9) Masukkan doh ke dalam acuan semperit dan tekan di atas loyang
10) Hiaskan ceri di atasnya
11) Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit
12) Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara

Note: bancuhan di atas Rin dapat buat 80pcs dalam size lebih kurang 2.5cm

Comments