Dulu masa mula-mula belajar memasak, menu pertama dalam minda, nak try buat roti.. nak try buat roti. Akhirnya menjadi juga. Alhamdullilah pertama kali buat roti menjadi lembut, gebu. Nak nak pula makan masa panas-panas... emm, so I name it "Roti Mummy"
Bahan-bahan Roti Asas a.k.a "Roti Mummy"
1 Cawan air suam
1 Paket yis
4 Sudu gula
2 Sudu susu pekat
2 Sudu butter
3 1/2 Cawan tepung gandum
1 biji telur
1) Campurkan yis dan air, biarkan yis rehat dan berbuih
2) Pukul telur
3) Campurkan susu pekat, gula, butter, dan telur ke dalam bekas berisi tepung gandum. Kacau sebati.
4) Curah bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung tadi. (Ikut pada keperluan tepung, tak pelu guna kesemua air bancuhan yis. Asalkan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan. Dah ok)
5) Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
6) Kemudian tumbuk2 doh yang sudah kembang tadi dan uli lagi sehingga cantik dan licin.
7) Boleh lah dibentuk dan diletakkan dalam bekas.
8) Rehat doh sekali lagi. Biar naik 2 kali ganda.
9) Panaskan oven 5 minit pada suhu 150c terlebih dahulu
10) Sembur permukaan doh dengan air / susu atau oleskan kuning telur untuk dapatkan perkukaan yang cantik. Rin oleskan susu sahaja
11) Bakar menggunakan api atas bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150c
12) Keluakan daripada oven, sapu permukaan roti dengan butter sewaktu roti masih panas.
Tadaa siap dimakan....
Bahan-bahan Roti Asas a.k.a "Roti Mummy"
1 Cawan air suam
1 Paket yis
4 Sudu gula
2 Sudu susu pekat
2 Sudu butter
3 1/2 Cawan tepung gandum
1 biji telur
1) Campurkan yis dan air, biarkan yis rehat dan berbuih
2) Pukul telur
3) Campurkan susu pekat, gula, butter, dan telur ke dalam bekas berisi tepung gandum. Kacau sebati.
4) Curah bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung tadi. (Ikut pada keperluan tepung, tak pelu guna kesemua air bancuhan yis. Asalkan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan. Dah ok)
5) Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
6) Kemudian tumbuk2 doh yang sudah kembang tadi dan uli lagi sehingga cantik dan licin.
7) Boleh lah dibentuk dan diletakkan dalam bekas.
8) Rehat doh sekali lagi. Biar naik 2 kali ganda.
9) Panaskan oven 5 minit pada suhu 150c terlebih dahulu
10) Sembur permukaan doh dengan air / susu atau oleskan kuning telur untuk dapatkan perkukaan yang cantik. Rin oleskan susu sahaja
11) Bakar menggunakan api atas bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150c
12) Keluakan daripada oven, sapu permukaan roti dengan butter sewaktu roti masih panas.
Tadaa siap dimakan....
Comments
Post a Comment